Hef de patenten op covid vaccins op


Diverse auteurs
2 maart 2021

Omdat geld geen rem mag zijn op de wereldgezondheid, moeten vaccins niet worden behandeld als handelswaar maar als publieke goederen. Persoonlijkheden van internationaal links, zoals Jean-Luc Mélenchon, Jean Ziegler en Lula dringen erop aan dat er licenties opgesteld worden die de vrije productie van vaccins mogelijk maken.

Sinds een jaar wordt de mensheid geconfronteerd met de coronavirus epidemie. Wereldwijd zijn al meer dan 2 miljoen mensen aan deze ziekte overleden. Het bestaan van miljarden mensen is ontwricht door lockdowns en alle beperkende maatregelen die bij de bestrijding van de ziekte worden toegepast. De eerste slachtoffers zijn de armen. Zij wonen in overbevolkte woningen waar de verspreiding van het virus het grootst is en werken in beroepen waarin ze het meest blootgesteld worden, maar hun toegang tot kwaliteitszorg is vaak beperkt. Getroffen door de tijdelijke stillegging van de economie, vervallen velen van hen tot armoede.

Tegen eind 2020 zijn in verschillende regio’s van de wereld vergunningen voor vaccins verleend. Ze zijn in recordtijd ontwikkeld en er bestaan er al verschillende, waarbij verschillende wetenschappelijke technieken worden gebruikt. Deze prestatie is het resultaat van de uitzonderlijke mobilisatie van duizenden onderzoekers over de hele wereld, met name in openbare instellingen zoals universiteiten. Het is ook het resultaat van de financiering door staten, dat wil zeggen de volkeren van de wereld, die alleen al voor het directe onderzoek naar vaccins meer dan 8,2 miljard euro hebben bijgedragen.

Nu zijn het echter enkele multinationale Big Pharma-bedrijven die met de hoofdprijs aan de haal gaan. Het Amerikaanse laboratorium Pfizer voorspelde dat de verkoop van zijn vaccin in 2021 bijna 12,5 miljard euro zou opbrengen. Vaccins, zo belangrijk voor de mensheid, worden behandeld als handelswaar. Particuliere bedrijven beslissen aan wie zij leveren en tegen welke prijs. Deze privatisering van het vaccin, hoewel een ‘publiek goed’ volgens de WHO, vertraagt de verspreiding ervan. Een minderheid van rijke landen heeft zich het grootste deel van de beschikbare doses toegeëigend. In de rest van de wereld moeten sommige landen 2,5 maal meer betalen voor dezelfde vaccins. De NGO Oxfam schat dat een vaccin niet meer dan 2,82 euro zou mogen kosten om werkelijk universele toegang te krijgen. Op dit moment zijn we daar nog ver van verwijderd.

Zelfs in Europa zijn de particuliere laboratoria niet in staat vaccins zo snel te produceren en te leveren als ze hadden beloofd.

Daarom stellen wij voor de octrooien op vaccins en toekomstige behandelingen tegen covid op te heffen. Geld mag geen rem zijn op wereldwijde gezondheid. In veel landen bestaan er vrije, ambtshalve of verplichte licentieregelingen. Zij maken de vrije productie en distributie van vaccins mogelijk. We doen een beroep op de leiders van deze landen om deze licentieregelingen zo spoedig mogelijk te gebruiken. Deze actie zal de prijs van vaccins verlagen en de productie ervan versnellen. Het kan miljoenen levens redden.

Begin januari waarschuwde het Intergouvernementeel Wetenschaps- en Beleidsplatform inzake Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) dat we door milieuschade een ‘tijdperk van pandemieën‘ zouden kunnen binnentreden. We zullen dit niet het hoofd kunnen bieden als we prioriteit geven aan particuliere belangen en de rijkdom van Big Pharma. In plaats daarvan moeten we een wereldwijde samenleving opbouwen die gebaseerd is op wederzijdse hulp. We kunnen daar nu al mee beginnen door te laten zien dat anti-covid-19 vaccins en behandelingen een publiek goed zijn.

Bron: grenzeloos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s