Hey N***** / racisme met een kleurtje

http://www.moniquesamuel.nl/hey-nigger-racisme-met-een-kleurtje/

Sommige problemen zijn universeel, maar oplosbaar.
Anderen ontpoppen zich tot mondiale epidemieën waar maar geen medicijn voor lijkt.
Onder laatste noemer reken ik zeker racisme dat anno 2014 in het Midden-Oosten en Noord-Afrika nog springlevend is.

De gemiddelde Arabier, zelf toch ook niet de blankste, blijkt een chronisch neerbuigende kijk te hebben op ieder die wat donker is dan hij.
Zo ontdekte zwarte moslims in de VS dat zij door hun kersvers gearriveerde Arabische medegelovigen stelselmatig abeid worden genoemd. Slaaf dus.
Voor enkelen van hen reden genoeg de digitale campagne “Stop the A-word” te initiëren.

Ondertussen publiceert Human Rights Watch haast om de week een rapport over misbruik en geweld tegen Afrikaanse illegalen in landen als Egypte en Soedan, illegitieme uitzetting van Somaliërs door Saoedi-Arabië en afschuwelijke uitbuiting van donkere arbeiders in de Arabische Golfstaten. Zelfs het hoegenaamd verlichte Libanon staat nu op de zwarte lijst van tientallen landen die hun burgers waarschuwen er niet aan het werk te gaan. Een logisch gevolg van een cultuur waarin iedere zwarte nog steeds gera, abeid of wasif wordt genoemd. Opnieuw slaaf dus.

Voor de Tunesische Jamina Thebit, secretaris-generaal van Aqaliyet (de organisatie voor alle minderheden in Tunesië) reden om voor het eerst in de Tunesische geschiedenis de afschaffing van de slavernij te herdenken en eigenhandig een spotje op te nemen die vervolgens gratis op alle nationale zenders werd uitgezonden. De boodschap? “Tunesië was een van de eerste landen die op 23 januari 1846 slavernij afschafte. Waarom noemen we ze dan nog steeds slaaf?”

Commentaar: Vooral een goed punt over Somaliërs in Saoedi-Arabië. Somaliërs kennen over het algemeen beter het Arabisch dan Saoediërs het Somalisch kennen, dus slim gebruik van het talenverschil kan de machtsverhoudingen doen omslaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s