Roma: de vergeten minderheid in Europa

“Problemen bij Romavrouwen zijn vaak onzichtbaar. Deze vrouwen zijn én vrouw én Roma, wat maakt dat ze vaak slachtoffer zijn van meervoudige en intersectionele discriminatie. Ze zijn niet alleen achtergesteld ten opzichte van vrouwen van de meerderheidsbevolking, maar ook ten opzichte van de tot etnische minderheden behorende mannen.”

“Het bewaren van de kuisheid van de vrouw is zeer belangrijk binnen de Romagemeenschap. Om te voorkomen dat de eerbaarheid van de meisjes in het gedrang komt, worden ze vaak op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Sommige bronnen spreken zelfs van een gemiddelde leeftijd van 13 à 14 jaar.”

Wij krijgen de indruk dat de heer Bleri Lleshi graag de schuld van de Roma-mannen door wil schuiven naar de niet-Roma mannen. Overigens zijn juist de Roma-mannen vaak het slachtoffer van intersectionele onderdrukking. Niet veel vrouwen, Roma, gehoofddoekt, of anderszins, krijgen een politieknuppel in hun nek.

Bleri Lleshi's Blog

zeynep-balciAls men vandaag zou vragen welke bevolkingsgroep het meest lijdt onder discriminatie en achterstelling, zouden velen ongetwijfeld Afrikanen of moslims antwoorden. Een bevolkingsgroep waar doorgaans niet bij wordt stilgestaan is echter de Romagemeenschap.

Deze bevolkinsgroep lijkt haast onzichtbaar, ondanks hun duidelijke aanwezigheid in het straatbeeld. Op zich is het niet correct om te spreken over dé Roma an sich, want Roma zijn een grensoverschrijdende minderheid die onderling verschillen in land van herkomst, taal, religie en etniciteit. Toch slaat het Belgisch gebruik van deze term over het algemeen op de groep Oost-Europese Roma die na de val van de Berlijnse muur naar België zijn gekomen.

Roma in Vlaanderen

Meeste Roma zijn sedentair, toch worden ze vaak in één adem genoemd en verward met woonwagenbewoners. Doorheen de eeuwen zijn vele Roma slachtoffer geweest van uitsluiting, slavenhandel, discriminatie en executies. Op zoek naar veilige thuishavens zijn ze vaak op de vlucht geweest en…

View original post 1,238 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s