De ergste sites…

http://www.frontaalnaakt.nl/archives/eigen-jodenhaat-eerst.html

Eigen Jodenhaat eerst!

 

Jeroen Hoogeweij

pos2
Illustratie: Barahona Posollo

Het lijkt erop dat we in Nederland een obsessie hebben met Islamitisch antisemitisme. Als wat Turkse pubers rare opmerkingen maken over Joden, of Marokkaanse straatschoffies een keppeldragende medelander uitjouwen, staan de blogs en kranten daar dagenlang mee vol en zijn we allemaal ontdaan: islamofobe columnisten als Elma Drayer kraaien dat de jodenhaat weer terug is, GeenStijl gaat vol op het orgel, domrechtse blogs draaien overuren en kamervragen worden gesteld. De indruk wordt constant gewekt, dat die jodenhaat nieuw leven ingeblazen werd door islamieten, terwijl Nederlanders een stapje verder zijn in het civilisatieproces; dat ontgroeid zouden zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Roomblanke vriendjes

Ik heb een Joodse moeder. Tot mijn achtste hield me dat niet zo bezig, maar tijdens de Dodenherdenking dat jaar legden mijn ouders me uit dat tachtig procent van mijn familie in kampen vermoord werd. Vaak werden hun onderduikadressen overigens verraden door Nederlandse buurtgenoten.

Diep onder de indruk vertelde ik dat de volgende dag aan klasgenoten in de kleedkamer. Als reactie daarop scandeerden roomblanke vriendjes op mijn protestants-christelijke basischool minutenlang “vuile Jood”; in de daarop volgende weken werd ik uitgemaakt voor “lorrenjood”, “brillenjood” en werd me vaak gevraagd waarom ze mij niet ook vergast hadden.

Allochtone jodenhaat

Toen ik huilend thuiskwam nadat ik door een groepje klasgenoten ook in elkaar geslagen werd vanwege mijn Joodse achtergrond, maakte mijn vader een afspraak met de bovenmeester. Die vond dat we ons daar niet druk om moesten maken, dat het kattekwaad was en kinderen onderling wel vaker nare dingen zeggen. Ik moest het maar incasseren. Mijn Joodse identiteit werd kortom gevormd door de jodenhaat van autochtone Nederlanders. Geen artikel werd gewijd aan dat leed, geen kamervraag gesteld.

Volgens mij zijn al die nobele bestrijders van allochtone jodenhaat dan ook geloofwaardiger, als ze eerst het antisemitisme van hun eigen bevolkingsgroep onder de loep nemen. Het lijkt haast wel of dat doodgezwegen wordt, terwijl het wel degelijk in opkomst is en steeds explicieter wordt.

Verdwaasde kaalkopjes

Dat manifesteerde zich wat duidelijker met de opkomst van de Occupy beweging waar veel complotdenkers deel van uitmaken. Volgens deze mensen werd de economische crisis veroorzaakt door de Joden, zitten ze achter 9/11 en proberen ze in feite de wereld te controleren. En de Holocaust is natuurlijk een verzinsel. Het is het aloude “Jews-bankers-hang’em all“-adagium in een nieuw jasje, dat zowel in extreemrechtse als extreemlinkse kringen te vinden is.

Waar blijven de artikelen en de kamervragen? Vroeger hadden we alleenStormfront, dat gefrequenteerd werd door een paar verdwaasde kaalkopjes, maar tegenwoordig hebben we Micha Kat die de Holocaust ontkent (dit wordt heel snedig “holohoax” genoemd), Martin Vrijland die van mening is dat Joden hun zogenaamde economische macht misbruiken om de landen waar ze in wonen te ondermijnen, of Jeroen de Kreek die onbestraft zijn haat tegen joden kan botvieren.

Kritiek op Joden

De rechter vindt zelfs dat we zulke uitspraken eigenijk niet serieus moeten nemen, want wat geeft dat nou als een blank gekkie zoiets schrijft? Zelfs op Frontaal Naakt komen we nog een verdwaalde reaguurder tegen die Hitlergroeten en Holocaustgrappen met ‘kritiek op Joden’ verwart en iemand als Barracuda geeft al sinds jaar en dag voluit de ruimte aan de ranzigste jodenhaat.

Want tja, de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Of Olympiczion, die recentelijk wist te melden dat Joden niet zomaar psychopaat, maar halfalien en half mens zijn, een “anderdimensionale duistere energie” hebben. En dan noemde ik de ergste sites nog niet eens: neem voor de grap eens een kijkje op anderekijk.info, of oogenhand.wordpress.com en je zult onversneden nazisme aantreffen van een niveau waar ze op Stormfrontvan zouden blozen.

Hand in eigen boezem

Dit beperkt zich overigens niet tot een handjevol gestoorde bloggers, maar heeft een olievlekwerking. Deze sites worden drukbezocht en hebben stuk voor stuk actieve reaguurdersgroepen die zich vaak nog extremer uitlaten dan de bloggers zelf en ook proberen om hun penetrante geurspoortjes op andere blogs achter te laten. Het is kortom de hoogste tijd dat we islamitisch antisemitisme even laten voor wat het is en de hand in eigen boezem gaan steken.

Jeroen Hoogeweij heeft een Twitter-account.

 Comment: Wat niet geplaatst werd:

frontaal naakt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s